1996 – PH31

1996 – PH31

Van 1993 tot 1996 werk ik in PH31, een cultureel centrum in Amsterdam-Zuid. In de ochtenden werk ik er als schoonmaker, in de avonden werk ik er als vrijwilliger. Dan zit ik aan de deur en verkoop kaartjes voor de concerten. De rest van tijd ben ik druk met het maken van flyers en posters voor de bands die er optreden en maak ik de maandelijkse programmaboekjes. Het maken van die flyers, posters en programmaboekjes is in het begin vooral veel knip en plakwerk. Ik knip en plak de teksten en foto’s met schaar en lijm bij elkaar en kopieer de flyers in de lokale copyshop, waar ik vaste klant ben.

Van het geld dat ik verdien met schoonmaken in PH31 koop ik mijn eerste eigen computer, een Macintosh Performa 475. Het is een computer die vaak omschreven wordt als “pizzadoos”. ( https://apple.fandom.com/wiki/Macintosh_Performa_475 )

Met de aanschaf van mijn eerste eigen computer ga ik het ontwerpen meer op de computer doen. Ik ga aan de slag met QuarkXpress. Ik ben er al snel heel handig in. Ik ga steeds meer op de computer vormgeven, maar de originelen die uiteindelijk onder het kopieerapparaat gaan, zijn nog altijd in elkaar geknipt en geplakt. Ik vind het heerlijk om te doen en maak van iedere flyer en ieder programmaboekje een klein kunstwerk. Een van de eerste flyers die ik in die periode maak is voor een optreden van The EX in PH31. Later vertellen ze mij dat die poster nog jaren op de deur van hun oefenruimte heeft gehangen. 😊

PH31 zit in een oud koetshuis aan de Prins Hendriklaan 31 in Amsterdam-Zuid. Het pand staat op de lijst om gesloopt te worden, maar zolang het er nog staat mag het door Stichting PH31 gebruikt worden voor optredens en kleine evenementen. In 1996 moet het pand dan toch echt gesloopt worden om plaats te maken voor luxe villa’s en sluit PH31 definitief de deuren.

Ik ben dan al enige tijd bezig met het maken van websites. Ik weet niet precies waar het idee vandaan komt, maar als PH31 moet sluiten heb ik ineens het idee om een virtuele versie van PH31 te maken. Ik wil een virtuele versie van het gebouw maken waar bands op de website kunnen optreden. Ik weet nog niet precies hoe ik dat technisch moet doen, maar ik zie het helemaal voor me.

Ik ga aan de slag met de middelen die ik heb. Vlak voordat het gebouw definitief dicht gaat, maak ik foto’s van alle ruimtes in het gebouw. In totaal drie rolletjes, met 36 foto’s per rolletje. Gelukkig kon je toen je foto’s al direct op een cd laten zetten, dus ik hoefde ze niet allemaal zelf één voor één zelf in te scannen. Als je je filmrolletje liet ontwikkelen in een fotospeciaalzaak, kon je daar meteen een cd bij krijgen met alle foto’s erop. Ik ga aan de slag met drie cd’s, met op iedere cd 36 foto’s.

Ik ben intussen al redelijk handig met HTML en heb de codes ontdekt om een imagemap te maken. Door gewoon maar uit te proberen ontdek ik hoe het coördinatensysteem van de imagemap werkt. Een beetje op dezelfde manier als hoe ik twaalf jaar eerder ontdekte hoe ik met code cirkels en rechthoeken op het scherm kon tekenen. Nu teken ik met code onzichtbare rechthoeken over de foto’s heen en geef bij iedere vorm aan naar welke pagina gelinkt moet worden als er in die rechthoek wordt geklikt. Ik teken onzichtbare rechthoeken over alle deuren en ik teken bij iedere foto helemaal links en rechts een verticale balk, waarop je naar links of rechts kunt klikken. Als je het echte gebouw kent, is het denk ik vrij makkelijk om je weg te vinden in het gebouw. Als je het gebouw niet kent, kan het nog best een uitdaging zijn om alle kamers en deuren te vinden.


Ik bouw ook een paar grapjes in. Je kunt bijvoorbeeld de stereotoren achter de bar aan en uit zetten. Als je de stereotoren aanzet, krijg je de real-audio-stream van Radio 100 te horen. Radio 100 zat toen op 98.3 MHz in de ether. Radio 100 zou een paar jaar later uit de ether verdwijnen. Daarmee verdween ook de real-audio-stream van Radio 100.

In de ruimte achter het podium stond een flipperkast. Wij, als vrijwilligers, konden boven in het kantoor de sleutel halen en dan konden we eindeloos flipperen, zonder er geld in te hoeven gooien. Uren flipperen, tot we alle records verbroken hadden.

In die tijd oefende ik ook al een beetje met het programmeren in Java. Voor de virtuele versie van PH31 programmeerde ik een Java-versie van die flipperkast. Helaas heb ik die Java-applet nog niet teruggevonden. Ik maakte ook een klok in Java, die de echte tijd aangaf. Die bouwde ik in achter de bar. De foto van de bar had een klok die de echte tijd aangaf. Ik weet niet of iemand het ooit heeft opgemerkt, maar zelf was ik er heel trots op dat ik die details had ingebouwd.

Op het virtuele podium wilde ik bands laten optreden. Ik wist nog niet precies hoe ik dat zou kunnen doen, maar ik zag het wel al voor me. Ik bedacht dat ik misschien bands zou kunnen filmen en op de een of andere manier dat filmpje in die website, op het podium, zou kunnen inbouwen. Maar met video werken op een website, dat was in die tijd echt nog heel erg ingewikkeld. (YouTube zou pas tien jaar later gelanceerd worden.) In plaats daarvan maakte ik foto’s van bands. Van die foto’s wilde ik dan een animatie maken met de live-muziek van die band eronder als soundtrack. Een ander idee was om bands als een soort avatar erin te zetten. Ik wilde de muzikanten fotograferen en dan als een soort animated gif op het virtuele podium zetten. Ik heb het met één band geprobeerd. Het is me toen nooit helemaal gelukt.

Omdat PH31 een echt podium, een echte locatie was in Amsterdam, leek het mij toepasselijk om de website onder te brengen bij de Digitale Stad. We kregen een plekje op het Muziekplein van de Digitale Stad. In de zomer van 2000 kreeg ik een mail dat de Digitale Stad zou gaan verdwijnen en de gebruikers hun data moesten downloaden als ze hun werk wilden bewaren. Helaas lees ik deze mail pas in september 2000… Het is dan al te laat en de website van de Digitale Stad is al verdwenen in de krochten van het internet… In de jaren daarna zouden er nog veel meer websites verdwijnen… gewoon zo maar, omdat servers ophielden te bestaan, omdat softwarepakketten niet meer werden geüpdate, omdat mensen niet meer betaalden voor hun domeinnamen…. Door de jaren heen zijn er heel wat websites die ik gemaakt heb verdwenen. Gelukkig heb ik al mijn oude computers altijd bewaard en heb ik heel wat terug kunnen vinden, ook uit die allereerste beginperiode van mijn avonturen op het internet.

Het is 2021 als ik eindelijk op een oude DVD een mapje terugvind met de originele HTML-pagina’s van de virtuele reconstructie die ik destijds maakte van PH31. Als ik de HTML-code bekijk ben ik verbaasd te zien hoe netjes ik destijds de code geschreven heb. En ik ben nog meer verbaasd te zien wat een ingewikkelde code ik toen al gebruikte. En wat er allemaal al mogelijk was in die tijd wat betreft code.

CSS bestond nog niet, maar ik heb er al behoorlijke stukken Javascript in zitten. Ik weet nog heel goed dat wij in die tijd allemaal mouseovers wilden maken. Een mouseover was heel populair, een link die van kleur veranderde als je er met de muis overheen ging. Dat wilde iedereen. Dat kon alleen met Javascript. Zo heb ik Javascript geleerd, omdat ik het nodig had voor mijn mouseovers.

Nog verbaasder ben ik te zien dat ik onderaan ieder HTML-document mijn naam en de datum geschreven heb. Onderaan het oudste document vind ik als laatste regel:
<!cym, Nov.14, 1996>

14 november 1996, dat is echt heel lang geleden. Ik ben trots op mijzelf dat ik toen al zo’n leuk project in elkaar heb gezet en dat ik dat toen al online had staan!  😊

Onder een aantal andere documenten staat helemaal onderaan:
<!– cym Sept. 2 1998 –>

Het valt me op dat ik de code dan alweer iets netter schrijf 😊

Kennelijk ben ik in november 1996 met de website begonnen en heb ik het in september 1998 uiteindelijk helemaal afgemaakt. De echte PH31 was toen al zeker 1,5 jaar dicht. We zijn nog wel bezig geweest om een andere locatie te vinden, maar dat is nooit echt wat geworden. PH31 was uiteindelijk toch te veel verbonden met de Prins Hendriklaan 31 in Amsterdam-Zuid. En nu, 25 jaar later, is het weer mogelijk om PH31 online te bezoeken!

https://www.ph31.nl/visit/

Die eerste computer, die ik kocht van het geld dat ik verdiende met schoonmaken in PH31, heb ik nog steeds. De computer had een harde schijf van 160MB. En daar paste alles op wat ik nodig had… Alle programma’s die ik gebruikte stonden op die harde schijf: Netscape Navigator, BBEdit, Photoshop 1.1 en QuarkXpress. En alle bestanden die ik maakte pasten er ook op. 160 MB was genoeg voor al mijn projecten, het besturingssysteem en de programma’s.

De resolutie van het beeldscherm van die eerste computer was 640×480 pixels. De ideale website in die tijd moest passen op een scherm van 640×480 pixels. Het is haast niet voor te stellen, maar op een gemiddelde computer uit die tijd was de website van PH31 bijna beeldvullend. De virtuele reconstructie paste heel mooi midden op het scherm, met aan alle kanten nog een beetje zwart.

Close Menu